понеделник, 23 февруари 2009 г.

Драгана МирковичДрагана е една от най-ярките и най-големи звезди в съвременната и не чак толкова съвременна фолк музика в Сърбия и бивша Югославия. Още от малка желае да се занимава с музика и както не често става, тази нейна мечта се осъществява. Малката и скромна Драгана се превръща в "чудото" за своята майка и баща, както и на цяла Сърбия. Певицата се превръща в идол на не една и две жени. Сред феновете й се редят и български звезди, сред които е и Примата на поп-фолка - Глория, която не веднъж е казвала, че е израстнала с нейните песни и макар несъзнателно понякога е взаимствала елементи от нейния цялостен имидж.

Драгана е родена на 18.01.1970 одина в село Каси Дол, което е близо до град Пожаревац. Произхожда от шестчленно семейство - дядо, баба, татко, майка и сестра. Възпитана е на усърдие, уважение, благодарност, скромност и всеотдайност. Любовта си към музиката наследява от дядо си, който свири на хармоника. Първата песен която научава е "Devojka sokolu zulum ucinila". Тогава певицата е едва 5 годишна. На тринадесет години е вече млад солист в KUD "Kasidol". Със своите песни тя открива и закрива спектакли и много бързо се прочува в Касидол. Драгана е зодия Козирог и през годините доказва славата на своя зодиакален знак именно с невероятната упоритост, която проявява във всяко едно свое начинание, като се започне от текстовете и аранжиментите на песните и се стигне до последните детайли по обложките на своите албуми. Перфекционист във всяко едно отношение.
Въпреки че в момента Драгана е една от най-ярките звезди на Югофолка, то началото на нейната кариера никак не е толкова лесно, розово и звездно. Първите два албума на певицата не се радват на особен успех. Те излизат през 1984 и 1985 година и минават между капките из морето от албуми и песни, които се появават в Сърбия и бивша Югославия по онова време. От тези албуми се открояват две-три песни, които успяват да впечатлят съвсем малка аудитория. Но първата стъпка е направена - Драгана е вече на голямата сцена и пред нея се появяват възможности, които тя не пропуска.
През 1986 година певицата издава и първия си албум с ансамбъл "Южни ветър", който по това време е на върха на славата. От тук започва и звездната кариера на Драгана Миркович. За много кратко време тя се налага като "пеещата" и "различната" певица. Успехът е гарантиран и тя се хваща с двете ръце за него. Доказателство за това са и петте невероятни албума, които издава с ансамбъла и които се помнят и до днес. Всяка нова песен на легендата се превръща в хит и се слуша не само в Сърбия, а и в съседните балкански държави. Жив пример за това е и България, в която от всяко кафе и кръчма звучат песните на сръбкинята.
За радост на Драгана кариерата й продължава с пълен възход и след раздялата й с "Южни ветър".
До момента Драгана Миркович има издадени над 17 албума, както и един с музика от филма "Sladko ot snova". След 20 - годишна карирера певицата се отдава на заслужена почивка. В момента живее във Виена заедно с любящия си съпруг и двете си деца - син и дъщеря. След дълга творческа пауза, която беше съпроводена от най - различни слухове по адрес на гласовитата изпълнителка на бял свят се появи и албумът "Trag u vremenu". С него звездата за пореден път успя да се докаже успеха и славата си и да зарадва хилядите свои почитатели, които продължават да я поддържат през годините и не спират да слушат песните й, да се радват на фотосесиите й и да гледат видеоклиповете й.

Няма коментари: